Terug naar Nieuws!

Reizende expositie met kleurrijke verhalen van 100 jaar Carmel met JayJay van Rhee en zijn moeder Natasja Sip

Op de achterste rij van links naar rechts: eregasten Jorn van Dinther, Marianne van Dinther, Harry Faassen, Flore van Vlijmen, Jayjay van Rhee, Natasja Sip, Margo Fransen, Mike Fransen, Monique Makhan-Verhoeven & Indira Makhan. Vooraan: eregasten Arjan Hol & Nina Hol. De foto is gemaakt door Thomas Segers. 

https://www.hethooghuis.nl/reizende-expositie/

 

OSS – Stichting Carmelcollege, de moederorganisatie van Het Hooghuis, bestaat dit jaar 100 jaar. 100 jaar geleden zorgde de oprichting van het eerste Carmelcollege voor toegankelijk onderwijs voor iedereen. Daarom is de week van 30 mei een feestweek voor Het Hooghuis. Op de maandag van deze week werd er een kleurrijke expositie geopend, die de verhalen vertelt over het onderwijs op Het Hooghuis, van vroeger en van nu.

Een feestelijke middag
De middag is drukbezocht met een prachtige mix van generaties (oud-)leerlingen, leerlingenraden, (oud-)collega’s en relaties. Als iedereen heeft plaatsgenomen, heet ceremoniemeester Marianne van der Heijden – van Ravensteijn alle aanwezigen van harte welkom. Zij vertelt de gasten wat er te wachten staat tijdens de kleurrijke opening en kondigt dan onder begeleiding van trompetspel van oud-leerling Hans Ploegmakers de eregasten aan. De eregasten zijn alle (oud-)leerlingen, die met hun verhalen over Het Hooghuis van vroeger en nu, meewerkten aan de expositie. Ook Toon Jagers wordt als speciale gast verwelkomd, die zowel leerling, docent als rector is geweest. Het woord is aan centrale directievoorzitter Jeroen Donders, die spreekt over wat de viering voor Het Hooghuis én voor hem persoonlijk betekent: “School is een bron van kennis, maar misschien nog veel meer een ontmoetingsplaats. Daarom staan we vandaag stil bij de ontelbare verhalen, die in de tijd van 100 jaar Carmel zijn ontstaan. Wat is mijn verhaal? School was vroeger mijn reddingsboei en zonder bepaalde docenten had ik hier niet gestaan. De belangrijkste mensen uit je schooltijd zijn je vaak bijgebleven om wie ze waren, niet om wat ze konden.”

Het moment is aangebroken
Na de mooie toespraak van Jeroen Donders worden Toon Jagers en zijn kleinzoon Thijmen Jagers, oud-leerling van Het Hooghuis locatie Titus Brandsmalyceum, op het podium geroepen. Geschiedenisdocent Peet Kappen gaat met hen beiden in gesprek over de ervaringen en anekdotes die zij zich herinneren van hun schooltijd. Halverwege het interview vindt er een korte pauze plaats, waarin leerlingen Guusje en Tuana een zelfgeschreven lied, deels in het Engels en deels in het Turks, zingen. Na de inspirerende verhalen van Toon en zijn kleinzoon wordt iedereen verzocht om gezamenlijk naar buiten te gaan voor de grote onthulling van de expositie. De expositie bestaat uit grote expositieframes, gemaakt bij Baaijens Metaal met de hulp van ZuidWest-leerlingen Jorg, Jente, Guus en Tijn. Op de frames zijn in het groot interviews afgedrukt, waarin (oud-)leerlingen – die ook een bloedband hebben met elkaar – door persoonlijke verhalen een beeld schetsen van het onderwijs in deze regio, vroeger, nu en in de toekomst. “Ik wil alle eregasten vragen bij hun eigen kunstwerk te gaan staan om samen het doek eraf te trekken”, zo klinkt ceremoniemeester Marianne. De onthullingen gebeuren onder tromgeroffel van leerling Noud. Alle aanwezigen krijgen de tijd om zelf langs de expositie te lopen, elkaar te ontmoeten en in gesprek te gaan over hun eigen schooltijd. De middag wordt afgesloten met een feestelijke borrel, waarbij ZuidWest-leerlingen Luna en Jela helpen in de bediening. 

De koele (pr)ijsvraag
Voor de feestweek kregen alle leerlingen en medewerkers de kans om zelf kleur toe te voegen aan het rijke kleurenpalet van Het Hooghuis, wanneer hen werd gevraagd om een unieke Hooghuis ijssmaak te verzinnen. Tijdens de opening van de expositie worden de winnaars bekendgemaakt: leerlingen Irem, Esmee, Bade en Nur van Het Hooghuis ZuidWest met hun framboos Oreo-ijsje, en docent Marieke Sustronk met de smaak citroencake, merengue en framboos. Alessandro de Marco van ijssalon Alessandro is tijdens de afsluitende borrel aanwezig met zijn ijskar om samen met winnaars Bade en Nur de speciale Hooghuisijsjes uit te delen aan de gasten.  

100 jaar Carmel
Het gedachtegoed van Carmel is overal voelbaar in de expositie: onderwijs voor elke mens, heel de mens en alle mensen. De verhalen bewijzen dat school een plek is waar veel met elkaar gedeeld wordt en herinneringen voor het leven worden gemaakt. Zoals Monique Makhan, oud-leerling Mavo Sint Jan, het mooi verwoordt in haar bijdrage aan de expositie: “De sociale ontwikkeling die ik op school heb doorgemaakt, heeft mij voor een groot deel gevormd tot wie ik nu ben. Veel meer nog dan de kennis die ik heb opgedaan.” 

De expositie op reis
De expositie van 100 jaar Carmel zal nog zes weken te bewonderen zijn bij het Titus Brandsmalyceum. Daarna gaat de expositie op reis om op verschillende plaatsen in de regio neer te strijken en de verhalen van Het Hooghuis te vertellen. De scholengroep hoopt dat mensen zich herkennen in de gesprekken op de expositiezuilen en ook hun eigen herinneringen aan het onderwijs blijven delen met elkaar. “De verhalen vormen onze kracht en laten zien wie wij daadwerkelijk zijn. Ze zorgen voor een verbindende schakel in onze geschiedenis”, aldus Jeroen Donders.

Meer informatie over de reizende expositie en over Carmel 100 jaar vind je hier. Wil je de kleurrijke expositieverhalen graag in de vorm van een verhalenbundel op papier ontvangen? Mail dan je adresgegevens naar info@hethooghuis.nl.