Terug naar mavo/havo 2

MH2 – H2: vrijdag 18 oktober veldwerkopdracht aardrijkskunde

De leerlingen van de tweede klassen hebben op vrijdag 18 oktober tijdens de DOEN-dagen een veldwerkopdracht voor het vak aardrijkskunde. Zij moeten daarbij op een aantal locaties in de omgeving van Oss informatie verzamelen en foto’s maken van allerlei aardrijkskundige verschijnselen. In de lessen hebben de leerlingen dit al in groepjes voorbereid.

In de ochtend van 18 oktober hebben de leerlingen de tijd om dit veldwerk uit te voeren. Zij gaan daarvoor in groepjes van 3/4 leerlingen de zelf gekozen onderwerpen in de omgeving van Oss bekijken en fotograferen.  Dit zal meestal ruim twee uur vragen. De rest van de ochtend is beschikbaar voor als de opdracht meer tijd kost, verdere voorbereiding, reistijd e.d. Het uitvoeren van het veldwerk in de ochtend voeren de leerlingen zelfstandig uit. In de lessen besteden we natuurlijk ook aandacht aan de veiligheid. Wellicht kunt u dat kort van tevoren ook nog een keer doen. Leerlingen zijn de hele ochtend dus buiten, bij slecht weer zijn regenkleding en waterdichte schoenen dan wenselijk.

De groepjes kunnen tussen de middag thuis of op school hun brood op eten.  Om 12.30 gaat het programma op school verder. In hun groepje werken ze dan de verzamelde informatie tot een presentatie uit. Dit duurt tot 15.00 uur.  In de lessen na de activiteitenweek moeten zij dan hun presentatie houden. Zij krijgen voor de excursie en presentatie een cijfer.

Alle onderwerpen passen binnen de thema’s die dit jaar bij aardrijkskunde aan de orde komen.  We willen graag laten zien hoe die thema’s in hun leefomgeving terugkomen en welke betekenis dat heeft.

Samenvatting programma vrijdag 18 oktober;

Ochtend. Tussen 8.30 en 12.00 Leerlingen voeren in kleine groepjes hun veldwerk uit. Zij kunnen direct naar hun locatie toe gaan, hoeven zich ’s ochtend niet op school te melden. Ze kunnen wel per groepje op school verzamelen en afspreken als ze verder moeten fietsen.
Lunch Leerlingen nemen zelf brood mee, zij kunnen dat thuis of op school lunchen.
Middag Van 12.30 – 15.00 De leerlingen moeten om 12.30 weer op school zijn (lokaal volgens rooster).  Zij werken deze middag in hun groepje de presentatie uit.

Mocht u toch nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de aardrijkskundedocent ( p.flint@hethooghuis.nl , b.vanraak@hethooghuis.nl  of m.vanhouts@hethooghuis.nl  )

Voor dringende zaken of op de dag van het veldwerk, kunt u ons via het telefoonnummer van school bereiken. (0412-224190).

Tijdens de ochtend zijn de heer Flint  (088 392 4537 ) en de heer van Raak (088 392 1508  ) van de sectie Aardrijkskunde voor zeer dringende zaken ook bereikbaar.  Mevrouw van Houts is in de ochtend niet bereikbaar.

We hopen op een leuke en leerzame dag.

Met vriendelijke groet,

De sectie aardrijkskunde.