Terug naar havo 4

Hbo voorbereidingsprogramma

Beste ouders/verzorgers van leerlingen havo 4,

Hopelijk hebben de meeste leerlingen al een idee welke richting ze na de middelbare school op gaan en kunnen ze in het examenjaar de laatste knopen doorhakken. Het is aan te raden dat ze komend schooljaar, waar nodig, nog open dagen van mogelijke vervolgopleidingen bezoeken en dat ze deelnemen aan proefstudeer- en/of meeloopdagen.

Een andere goede optie om erachter te komen of een richting of opleiding bij de leerling past, is het volgen van een zogeheten hbo voorbereidingsprogramma bij Avans of Fontys. Daar volgen ze een serie lessen en werken ze samen in projectgroepen aan een casus of product van de opleiding of richting waar zij in geïnteresseerd zijn. Ze leren op deze manier ook de wijze van studeren op een hbo kennen en de vaardigheden die nodig zijn voor de bepaalde richting of voor studeren in het algemeen.

Deze programma’s worden voor leerlingen in havo 5 aangeboden in de periode van september 2023 tot begin februari 2024, telkens op de donderdagmiddag. Leerlingen zijn dan actief in ongeveer acht bijeenkomsten binnen een bepaald programma. Zo ervaren ze zelf of dit een passende studierichting is.

Een hbo voorbereidingsprogramma mag gevolgd worden tijdens het 20/80 programma. De leerling volgt het programma dan in plaats van de verdiepende stroom (IAC, IBC, IGC, ISC of ITC).
Reiskosten komen voor eigen rekening. Het kan voorkomen dat een leerling nog een reguliere les heeft op donderdag les 9. In dat geval wordt de leerling gevraagd om tijdens de 8 bijeenkomsten de gemiste lestijd zelfstandig in te halen.

Het aanbod hbo voorbereidingsprogramma’s, de data waarop de bijeenkomsten plaatsvinden en meer informatie over de programma’s vindt u via onderstaande links:
Avans
Fontys

Via de websites van Avans of Fontys kunnen leerlingen zich aanmelden voor de hbo-voorbereidingsprogramma’s. Op school moeten ze dat altijd laten weten aan de decaan.

Leerlingen van andere scholen kunnen zich ook inschrijven waardoor programma’s vol kunnen raken, dus leerlingen moeten bij interesse snel aanmelden!

Heeft u nog vragen over de programma’s, neem dan contact op met de decaan van uw kind.

Met vriendelijke groet,

Dorien Oomen
Decaan Mondriaan College