Terug naar Algemeen

Smartphonebeleid – Veelgestelde vragen

Het Mondriaan College – Een smartphonevrije school
De overheid heeft besloten dat met ingang van 1 januari 2024 mobiele telefoons tijdens lessen op middelbare scholen verboden zijn. Na maanden van onderzoek, gesprekken met leerlingen, ouders en medewerkers, en het bestuderen van vergelijkbare schoolbeleid, hebben wij besloten om de bestaande afspraken binnen onze locatie aan te scherpen en vanaf maandag 13 mei 2024 te starten met ons nieuwe beleid: ‘Mobielvrije school’.

Tot de zomervakantie betreft het een eerste fase waarin we gaan onderzoeken hoe we dit beleid zo effectief mogelijk in kunnen zetten, zodat we na de vakantie zeker weten wat het beste werkt. Dit beleid is zorgvuldig tot stand gekomen en goedgekeurd door de MR.

Mobielvrije school
Wij zijn een mobielvrije school. Dat wil zeggen dat vanaf 13 mei 2024 leerlingen geen mobiele telefoons meer op het schoolterrein mee mogen nemen. Begrijpelijk dat bereikbaarheid onderweg belangrijk is, dus mogen leerlingen hun mobiele telefoon – op eigen risico – in hun kluis bewaren. Leerlingen zonder kluisje kunnen een kluisje aanvragen via de conciërges.

We denken dat er veel winst valt te behalen als onze leerlingen in de school niet worden afgeleid door hun mobiele telefoon. Daarom is het de bedoeling dat vanaf dit schooljaar de leerlingen in de onder- en bovenbouw hun mobiele telefoon in de tijd dat zij op school zijn in de kluis bewaren. Hieronder leest u waarom.

Meer aandacht voor de lessen
In onze lokalen zijn op dit moment telefoontassen waar leerlingen hun mobiele telefoon in opbergen. Het kan ook zijn dat leerlingen hun mobiele telefoon in de tas of in hun broekzak houden. En al mag er dan tijdens de les niet op mobiele telefoons gekeken worden, zodra de les is afgelopen, is het eerste wat de meeste leerlingen doen: berichtjes checken en verzenden. Prikkels die de aandacht afleiden van hetgeen een leerling op school komt doen. Dan hebben we het niet alleen over leren, maar ook over het hebben van sociaal contact met andere leerlingen.

Meer sociale rust op school
We willen sociaal contact tijdens schooltijd stimuleren, zodat leerlingen hun sociale vaardigheden oefenen en op deze manier leren hoe ze op een fijne manier contact kunnen maken met de ander. In een mobielvrije school draait het om echte ontmoetingen en voorkomen we voor een groot deel de misverstanden en ruzies die kunnen ontstaan door het gebruik van WhatsApp en/of social media.

Verbeteren leerprestaties
Uit onderzoek is gebleken dat een verbod op mobiele telefoons in de klas leidt tot betere schoolprestaties. Volgens de wetenschappers komt dat doordat de afleiding, die weer gepaard gaat met multi-tasken, ontbreekt.

Mocht u geïnteresseerd zijn, meer informatie over de afleiding van de mobiele telefoon is terug te lezen via deze link.

Mobiel in de kluis
Leerlingen leggen bij binnenkomst hun mobiele telefoon in hun eigen kluisje. Mobiele telefoons mogen dus niet meegenomen worden op het schoolterrein. Daarmee bedoelen we het schoolplein en het gehele schoolgebouw, de gangen, de toiletten, de grote en kleine aula, de lokalen, de gymzalen, Pluspunt en de mediatheek.

Vertrouwen
We begrijpen dat dit nieuwe beleid even wennen is voor ons allemaal. We hebben er vertrouwen in dat we samen op een prettige manier met dit nieuwe telefoonbeleid kunnen omgaan.

We kunnen ons voorstellen dat u diverse vragen heeft. Het vervolg van deze brief bestaat uit veel gestelde vragen om het nieuwe beleid verder te verduidelijken.

Met vriendelijke groet,

Robbert van der Veer
locatiedirecteur

 

Veelgestelde vragen (FAQ) voor ouders: wat betekent dit precies?
Antwoorden op veel gestelde vragen:

Hoe kan ik dan mijn kind bereiken als ik gedurende de dag echt contact moet leggen (bv. vanwege een noodsituatie thuis)?
Vanzelfsprekend is onze administratie/leerlingenbalie de gehele lesdag goed bereikbaar, wij kunnen snel berichten doorgeven als er sprake is van een noodsituatie en halen een leerling uit de klas waar nodig. Belt u gerust naar 0412 224190. Zeker in een noodsituatie thuis is het sowieso fijner als een leerling bijvoorbeeld niet via een app slecht nieuws tussendoor leest, maar even door een medewerker wordt opgevangen. Verwacht u dat u een leerling tussendoor moet kunnen bereiken? Geef ook dan in de ochtend al even een seintje naar onze leerlingenbalie, zodat die paraat kunnen staan.

Wat gebeurt er als een leerling toch een mobiele telefoon bij zich draagt?
Mocht een leerling toch met een mobiele telefoon aangetroffen worden, moet de leerlingen deze inleveren bij de administratie. Elke medewerker kan een leerling vragen de mobiele telefoon in te leveren. Die wordt vervolgens door de leerling zelf in de telefoonkluis gelegd bij de administratie. De leerling ontvangt een inleverbriefje en er wordt in SOMtoday geregistreerd dat de telefoon is ingenomen. De leerling kan de mobiele telefoon aan het einde van de lesdag om 16.15 uur weer ophalen, ook als de leerling al eerder uit is. Hier worden geen uitzonderingen in gemaakt. Mocht een leerling een tweede keer met een mobiele telefoon worden aangetroffen, zal de mobiele telefoon opnieuw worden ingenomen, wordt er contact opgenomen met de ouders en kan de telefoon om 16.15 uur worden opgehaald, waarbij de leerling opnieuw moet nablijven. Bij een derde overtreding worden de ouders uitgenodigd voor een gesprek met de leerlingcoördinator.

Wat als voor leerlingen het gebruik van een mobiele telefoon medische noodzaak is?
Leerlingen met een ondersteuningsbehoefte voor wie de mobiele telefoon een (medisch) hulpmiddel is krijgen na beoordeling van de ondersteuningcoördinator toestemming voor gebruik van hun mobiele telefoon en ontvangen een faciliteitenkaart via hun mentor.

Waarom volstaat het huidige beleid niet?
Het huidige beleid werkt aardig in de lessen (hoewel ook daar soms nog afleiding ontstaat wanneer de telefoons zoemen of in de telefoontas zitten), maar vereist nu dat alle docenten 6-7 keer per dag de mobiele telefoons in laten leveren. Belangrijker: de huidige problemen en structurele afleiding van de hersens juist in pauzes, tussenuren of wanneer de mobiele telefoons niet in de telefoontas zitten ontstaan.

Ik moet wel even schakelen/wennen. Is het echt nodig?
Helaas zien we in de praktijk en uit onderzoeken welk effect de mobiele telefoon met alle mogelijkheden heeft. Op dit moment brengen de leerlingen de meeste tijd op school al zonder smartphone door in lessen. We voegen daar pauzes en vrije momenten aan toe, om de sociale context, veiligheid en rust beter te kunnen bewaren. Bovendien zijn er voordelen aan te wijzen rondom de psychologische gesteldheid en ontwikkeling van sociale omgang van leerlingen.

Waarom vraagt school de leerlingen niet om de mobiele telefoons gewoon helemaal niet meer mee te nemen naar school?
Dat zou nog makkelijker zijn, en natuurlijk is het beleid ‘Mobielvrije school’. We begrijpen natuurlijk dat zeker de leerlingen die iets verder moeten fietsen of reizen, onderweg wel te bereiken moeten zijn. We willen het niet lastig maken voor ouders om contact met hun kind te kunnen leggen wanneer hij of zij onderweg is of na school gelijk doorgaat naar de sportclub of bijbaan.

Hoe moeten leerlingen nu hun rooster inzien en studie- en keuzeuren kiezen?
Het rooster is inzichtelijk via de laptop en ook de studie- en keuzeuren kunnen via de laptop in Zermelo worden aangeklikt.

Als een leerling vlak voor de tweede pauze al uit zou zijn en dan dus de mobiele telefoon al uit de kluis heeft gehaald, mag de leerling daar dan wel in de schoolomgeving gebruiken?
Nee, zie punt hierboven. Dit gebeurt natuurlijk niet zo heel vaak, maar een leerling die na het 5e uur al uit is en de telefoon al uit de kluis heeft gehaald, kan gewoon naar huis en loopt niet met een telefoon in het gebouw.

Mogen leerlingen hun mobiele telefoon meenemen tijdens buitenlandse reizen/excursies?
Voorafgaand aan de excursie en buitenlandse reis worden er specifieke afspraken gemaakt die passend zijn bij de activiteit. We begrijpen natuurlijk wel dat leerlingen tijdens een buitenlandse reis of excursie wel te bereiken moeten zijn voor ouders en voor docenten.

Mogen docenten/medewerkers dan nog wel hun mobiele telefoon gebruiken?
Docenten en medewerkers geven natuurlijk het goede voorbeeld en zullen niet met een mobiele telefoon in lessen, aula, gangen of op het schoolplein aangetroffen worden. De enige uitzondering is voor werknemers die hun mobiele telefoon nodig hebben om in te loggen in SOMtoday, dat is een handeling die 5 seconden duurt en af en toe in het lokaal nodig is. Medewerkers die voor hun werk moeten bellen kunnen dat in de werk- en kantoorruimtes in het gebouw of in de personeelskamer doen.

Veelgestelde vragen (FAQ) voor leerlingen.
De antwoorden op de meest gestelde vragen over het smartphonebeleid en het gebruik van je smartphone op school.

1. Waar moet ik mijn telefoon laten als deze niet mee het klaslokaal in mag?
De telefoon berg je op in je eigen kluisje.

2. Mag je je telefoon gebruiken tijdens de pauzes?
Nee, tijdens de pauzes blijft de telefoon in je kluis.

3. Mag je je telefoon gebruiken tijdens tussenuren?
Nee, tijdens tussenuren blijft onze school een mobielvrije school.

4. Gelden er afwijkende regels tijdens SET- en toetsweken?
Nee, ook tijdens de SET- en toetsweken blijft het mobielverbod van kracht.

5. Wanneer mag je je telefoon ophalen tijdens een verkorte lesdag t/m het 6e uur?
Is er een verkort lesrooster van kracht en heb je je telefoon in moeten leveren? Dan mag je je telefoon aan het einde van de lesdag om 13.00 uur bij de administratie ophalen.

6. Mag ik mijn telefoon in de pauzes gebruiken? Of ik nu in de aula of buiten op het schoolplein ben?
Nee, tijdens de pauzes blijft onze school een mobielvrije school.

7. Mag ik mijn telefoon meenemen naar het toilet?
Nee, het gebruik van je telefoon is in het hele schoolgebouw, inclusief het toilet, niet toegestaan.

8. Mag ik mijn telefoon meenemen naar de gymzaal?
Nee, het is niet toegestaan je telefoon mee te nemen naar de gymzaal. In het hele schoolgebouw geldt dat je je telefoon niet mag gebruiken.

9. Hoe kan ik de schoolkantine nu nog betalen?
Het gebruik van de pinpas blijft de manier om te betalen.

10. Hoe kan ik SOM-today/Zermelo raadplegen voor bijvoorbeeld roosterwijzigingen of huiswerk tijdens of het kiezen van studie- of keuze-uur?
Het rooster is inzichtelijk via je eigen laptop en ook de studie- en keuzeuren kunnen via de laptop in Zermelo worden aangeklikt.

11. Wat als ik toch (per ongeluk) mijn telefoon tijdens de les/in het gebouw in mijn tas heb en de docent/medewerker merkt dit?
Dan zegt de docent/medewerker dat je deze moet inleveren bij de administratie. Elke medewerker kan jou vragen je telefoon in te leveren. Die wordt vervolgens door jouzelf in de telefoonkluis gelegd bij de administratie. Je ontvangt een inleverbriefje en er wordt in SOM-today geregistreerd dat je telefoon is ingenomen. Je kan je telefoon om 16.15 uur weer ophalen, ook als je al eerder bent, hier worden geen uitzonderingen in gemaakt. Als je een tweede keer met een telefoon wordt aangetroffen, wordt er contact opgenomen met je ouders en kan je de telefoon om 16.15 uur ophalen, waarbij je opnieuw moet nablijven. Als je een derde keer met je smartphone wordt gezien, worden je ouders uitgenodigd voor een gesprek met de leerlingcoördinator.

12. Vanuit medische noodzaak heb ik een telefoon gedurende de hele dag nodig. Hoe moet dit nu?
De ondersteuningcoördinator zorgt voor de toestemming van jouw telefoon gebruikt wanneer deze medische noodzaak er is. Je ontvang dan een faciliteiteitenkaart via jouw mentor.

13. Mogen docenten/medewerkers dan nog wel op hun telefoon?
Docenten en medewerkers geven natuurlijk het goede voorbeeld en zullen niet met een telefoon in lessen, aula, gangen of op het schoolplein aangetroffen worden. De enige uitzondering is voor werknemers die hun telfoon nodig hebben om in te loggen in Som-Today, dat is een handeling die 5 seconden duurt en af en toe in het lokaal nodig is. Medewerkers die voor hun werk moeten bellen kunnen dat in de werk- en kantoorruimtes in het gebouw of in de personeelskamer doen.