Terug naar Algemeen

Overgangsnormen

Doubleren op het Mondriaan is mogelijk, maar heeft het karakter van allerlaatste mogelijkheid. Aan het einde van het schooljaar wordt door de vergadering van leraren die les geven aan de leerling beslist of deze kan overgaan en naar welke klas. In een reglement is vastgelegd hoe er in die vergadering een beslissing wordt genomen. Beslissingen van deze vergadering zijn bindend. Voor de verschillende leerjaren in de verschillende richtingen mavo en havo worden overgangsnormen gehanteerd die toegesneden zijn op het leerjaar en de richting. Voor bevordering naar een volgend leerjaar en eventueel naar een hoger niveau zijn de volgende elementen van belang:

  • Het gemiddelde cijfer van de vakken;
  • Het aantal onvoldoendes.

De overgangsnormen kun je hieronder downloaden. Uitgangspunten hierbij zijn:

  • Overgangsnormen zijn een richtlijn, bedoeld om docenten in de overgangsvergadering te helpen tot een beargumenteerde mening te komen voor het geven van een advies over de juiste plek waar de leerling het jaar erna kan gedijen.
  • Doel van de overgangsvergadering is in (vrijwel) alle gevallen bevorderen naar het voor de leerling passende (en dus: kansrijke) niveau. Doubleren moet, naar het oordeel van (het merendeel) de docenten, in het belang van (leerproces van) de leerling zijn.
  • Een onvoldoende rapport is automatisch een te bespreken rapport omdat een afwijzing van bevordering ook altijd van een advies vergezeld moet gaan.
  • Leerlingen in dezelfde jaarlaag op dezelfde afdeling met dezelfde reeks punten worden elk, ondanks dit soort overeenkomsten, altijd als een individu beschouwd met alle verschillen van dien. Zodoende kunnen leerlingen met gelijke rapportlijsten er geen aanspraak op maken dat, louter gekeken naar de getalsmatige gegevens, de overgangsvergadering tot dezelfde uitkomst moet komen.
  • In stemming gebrachte leerlingen krijgen van docenten een stem op grond van het totale beeld, waarbij een vakdocent het perspectief op succes in het oog houdt, dus dan niet uitsluitend voor het eigen vak.

KLIK HIER voor het bestand: Overgangsnormen