Terug naar Algemeen

Maatschappelijke stage

Op het Titus Brandsmalyceum vinden we de meerwaarde van maatschappelijke stage dusdanig groot is, dat we hier in onder- en bovenbouw veel aandacht aan besteden. De huidige Nederlandse overheid doet een steeds groter beroep op de eigen kracht en verantwoordelijkheid van burgers. De vormen van onze participatiesamenleving worden steeds beter zichtbaar. Er wordt meer (na)druk gelegd op ons sociaal verantwoordelijkheidsgevoel en emotionele betrokkenheid. Als school zijn we niet alleen een belangrijk onderdeel van deze samenleving, maar hebben we ook een opvoedkundige taak, vastgelegd in één van de vier pijlers van ons schoolplan.

Op het TBL sluiten we aan bij de criteria van het ministerie van OCW voor maatschappelijke stage, namelijk een stage bij een maatschappelijke instelling of non-profit organisatie, waarbij door leerlingen vrijwilligerswerk wordt gedaan. Het kan hierbij gaan om landelijke organisaties, zoals Amnesty International, Natuurmonumenten, Warchild of Jantje Beton, maar mogen ook lokale maatschappelijke of culturele instellingen zijn, zoals verzorgingsinstellingen voor bejaarden of gehandicapten, buurthuizen, sportclubs of een kinderboerderij. Ook mantelzorg is toegestaan. Stages bij organisaties of bedrijven met een winstoogmerk zijn niet toegestaan, tenzij de stage plaatsvindt bij een maatschappelijk project (maatschappelijk betrokken ondernemen).

Maatschappelijke stages doen leerlingen voor een ander; ze ontdekken dat en hoe ze de maatschappij kunnen helpen en stappen uit hun comfortzone. Het uitvoeren van maatschappelijke stage draagt bij aan burgerschapsvorming van leerlingen en stimuleert bovendien om in het vervolg vaker vrijwilligerswerk te doen. In leerjaar 1 streven we ernaar de MAS op school te organiseren. In leerjaar 2 moeten leerlingen bij voorkeur hun stage buiten school doen. In leerjaar 3 (VWO) en leerjaar 4 (HAVO) dragen leerlingen een steentje bij aan een schone leeromgeving middels het Steward-project. In leerjaar 4 (VWO) is maatschappelijke stage onderdeel van het vak maatschappijleer. Klik op onderstaande links voor een omschrijving van maatschappelijke stage in leerjaar 1 , 2 en 4 (VWO).

Stageformulier TBL