Terug naar Nieuws!

Erkenning voor leerlingen van het praktijkonderwijs: een diploma!

Met videoOSS – Het klinkt logisch: vier jaar keihard je best doen op school, examen doen, slagen en je krijgt een diploma. Niet voor scholieren van praktijkonderwijs (PRO) Het Hooghuis De Singel in Oss. Tot dit jaar. Vandaag lopen ze voor het eerst met een écht diploma de deur uit.

Lemmia Laaroussi 14 jun. 2023 Laatste update: 14-06-23, 21:25

,,We zijn echt super trots op onze leerlingen en zijn blij voor ze dat ze nu met een officieel diploma verder kunnen”, zegt Hans Terpstra, locatiedirecteur van Het Hooghuis De Singel. ,,Maar liefst 48 van de 49 leerlingen zijn geslaagd en dat is een hele prestatie. Dit diploma doet echt wat met hun eigenwaarde.”

Voordat de wet in 2022 inging die verplicht dat ook leerlingen op het praktijkgericht onderwijs een diploma verdienen, kregen ze een kwalificatiedocument. Een wat? Terpstra: ,,Precies, niemand kent het. Het is een onbekend papiertje dat op vervolgonderwijs of op de arbeidsmarkt eigenlijk geen waarde heeft.”

Dit diploma halen ze op basis van hun portfolio dat ze vullen en opbouwen zolang ze hier op school zitten

Hans Terpstra, Locatiedirecteur van Het Hooghuis De Singel

Eindelijk een volwaardig diploma

Onderwijsminister Dennis Wiersma besloot dat het anders moest en heeft een wet gemaakt die zegt dat iedere leerling die slaagt voor het eindexamen voor praktijkonderwijs, ook een volwaardig diploma moet ontvangen. Om ze zo een betere kans te gunnen op de arbeidsmarkt. Want ondanks de tekorten op de arbeidsmarkt, wordt er nog (te) vaak gevraagd naar een diploma.

Woensdag kregen ze die, net als alle andere geslaagden in het voortgezet onderwijs. Volgens de directeur moeten zijn leerlingen net zo hard werken als ieder andere leerling. ,,Dit diploma halen ze op basis van hun portfolio dat ze vullen en opbouwen zolang ze hier op school zitten. De helft van de 5000 onderwijsuren lopen ze stage, zodat ze straks helemaal klaar zijn voor de arbeidsmarkt”, legt de directeur uit. ,,Het is dus een vorm van competentievormend maar vooral passend onderwijs gericht op de arbeidsmarkt.”

Portfolio presenteren

,,Het belangrijkste onderdeel van het examen is het eindgesprek en aan de hand van de portfolio vertellen hoe ze zich al die jaren persoonlijk hebben ontwikkeld. Dan natuurlijk nog de examens van de verplichte theoretische vakken zoals, Nederlands, rekenen, burgerschap, digitale geletterdheid en gym. Ja, dat is ook een verplicht examenvak.”

Leerlingen die daarnaast ook de Pro-Entree richting erbij kiezen – een onderwijssamenwerking met Koning Willem I College – kunnen met een diploma zelfs uitstromen naar MBO 2 niveau.

Asher Damatius neemt de felicitaties in ontvangst van Mentor Louis Dekkers en Jessica Bosch. De praktijkleerling van Het Hooghuis De Singel heeft keihard zijn best gedaan afgelopen jaren. Hij is geslaagd!

Bron:
Brabants Dagblad: Een diploma voor leerlingen van het praktijkonderwijs
© Van Assendelft Fotografie/Jeroen Appels